HTML

A gyakorlati nyelvtudásért

Itt a PRIME Oktatóházról, a nyelvoktatásról, tanfolyamokról és a jó kommunikációhoz kapcsolódó hasznosságokról olvashat.

Feedek

Nyelvi tréning vagy tanfolyam?

2012.12.20. 10:51 Prime Tanár

A tréning és a nyelvoktatás az utóbbi években összefonódott, de a mai napig a résztvevők is máshogyan értelmezik, mint maguk a nyelvoktatók. Lássuk, mi is a nyelvi tréning nálunk.
 
1. feladat:
Hogyan értékelné a kisfilmünk főszereplőjének teljesítményét? Mit mondana róla? Mire figyel?
Helyes, bátor, csak egy kicsit stresszel.
Az angol nyelvtudása... hát, nem az igazi, de biztosan az előadásának tartalma kárpótolna a nyelvi bizonytalanságokért.
Jaj, így nem lehet, ilyen durva nyelvtani hibákkal nem szabad kiállni "gentlemens?!" , meg "I want to presentation?!" Jaj, ne!
A humor jó dolog, de a flipcharton az ábra - még viccnek is rossz!
Nem figyel a kezére, a tollat rázza, pedig a body language, legalább olyan fontos, mint a szöveg.
Nem tudom értékelni, mert nem tudom, hogy kiknek prezentál, hol prezentál, milyen célból teszi.
 
2. feladat
Most képzelje el, hogy egy Önről készült kis videót néz. Mennyire lenne kritikus a saját prezentálásával? Milyen szempontok szerint értékelné?
 
Amikor elkezdtük a tréningeket, ez volt a legfontosabb cél: videós felvételekkel felhívni az előadók figyelmét olyan részletekre, melyek megváltoztatásával azonnal jobb eredmények születnek. A közös értékelések közben a résztvevők megismerik a szempontokat és a lehetőségeket. Nem a nyelvtudás fog megváltozni, hiszen ezt pár nap alatt nem lehet megtenni.
 
A nyelvi tréning jelentése nálunk:
a meglévő nyelvtudás és ismeretek (pl. prezentációs készségek) aktiválása egy csoportos foglalkozáson, ahol a tréner irányít, a résztvevők pedig maguk dolgoznak. A gyakorlatok során megtanulnak odafigyelni egy-egy részletre, tudatosítani a lépéseket. Van, aki csak a mások megfigyelésében fejlődik azonnal, van, aki viszont saját magát is javítja.
2008 óta tartunk vállalatoknak csoportos nyelvi tréningeket. Már közel 200 fő vett részt az általában 6 fős csoportos kétnapos képzéseken. Elégedettek, vidámak, felszabadultak voltak. Nekik olyan ez mindig, mint egy csapatépítés: együtt kell feladatokat megoldani, egymás előtt kell feloldódni, megtanulni kritizálni és elfogadni a kritikát is A tréning végén mind elégedetten mosolyognak: "Sikerült, megcsináltuk! Te, is, ő is, én is! Köszönjük!"
 
Nem minden nyelvtanár dolgozik trénerként. A nyelvtanfolyamon a tanárnak tanítania kell, javítani a hibákat, magyarázni a szabályokat, a tankönyvet használva haladni, előbbre vinni a diákok / hallgatók nyelvtudását. A trénerek a már megszerzett nyelvtudást aktivizálják: kicsit felrázzák, megforgatják, mint a kaleidoszkópot, és máris más az eredmény.
 
A nyelvtanfolyamainkon sokszor szerepelnek tréningszerű feladatok, gyakorlatias és életszerű helyzetgyakorlatok, szituációs játékok. A készségek - akár a prezentációs készségek is - fejlődnek, egyre több hasznos kifejezést tanulhatunk meg. Ha elértünk egy szintet, akkor pedig jöhet a tréning - lehetőleg új csoporttársakkal, másik oktatóval, szabadon választott témában:
"Ladies and gentlemen, I'd like to tell you my success story"
 
 

Szólj hozzá!

Címkék: prezentáció angol tréning

A bejegyzés trackback címe:

https://prime-oktatohaz.blog.hu/api/trackback/id/tr964969891

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása