HTML

A gyakorlati nyelvtudásért

Itt a PRIME Oktatóházról, a nyelvoktatásról, tanfolyamokról és a jó kommunikációhoz kapcsolódó hasznosságokról olvashat.

Feedek

Hallgatás és meghallgatás a nyelvtanulásban

2013.01.04. 15:30 Prime Tanár

A nyelvtanulás fontos része, hogy sokat kell az új nyelvet hallgatni: látszólag passzívan, hogy a szövegértési készségek kialakuljanak, és természetesen aktívan is, hogy a társalgási készségek is fejlődjenek.

A feladatokban az a közös, hogy mindig embereket hallgatunk. Ha pedig embereket hallgatunk, számos egyéni tulajdonságunk és képességünk is szerepet kap. Számomra az a legérdekesebb, hogy csak azt halljuk meg, amit meg akarunk hallani - és ez a képesség is fejleszthető!

Ha a téma, az információ, a beszélő véleménye nem érdekel, akkor még mindig lehet figyelni a hangra, a hanglejtésre, a kiejtésre. Örömöt tud okozni például az angol nyelv szerelmeseinek, ha a hangoskönyveket csodálatos hangú személyek adják elő, vagy ha naponta egy rövid verset hallgatunk meg szinte zenei élményként. A versek ritmusukkal is segítik a nyelvtanulást, a játékos utánzás és ismétlés pedig nem csak a gyerekkorban hatékony. Egy skóciai könyvtárban például a nyugdíjasok közösen szavalnak verseket, ami közösségi élménnyé emeli a szavak szeretetét, ahogyan a nagy versmondás is Jordán Tamással.

A nyelvórákon együtt hallgatunk meg valakit vagy valakiket, gyakran ez adja meg a napi témát, melyről elbeszélgetünk, véleményt cserélünk, tanulunk néhány új szót és kifejezést, megfigyelünk egy nyelvtani szerkezetet, megfigyeljük egymást. Egyszerre több készség (nyelvi, szociális, kulturális) is fejlődik az óra és a feladatok céljai szerint. 

Több nyelvvizsgán egy szövegértési feladat után azonnal beszélni kell az adott témáról akár önállóan (TOEFL), akár egy másik vizsgázóval közösen (TELC, Euro vizsgák). Meghallgatni a másikat, rákérdezni egy részletre, összefoglalni mások érveit - mind olyan kommunikációs készségek, melyeket a nyelvtanulás során is erősíthetünk illetve fejleszthetünk.

A BBC egyik praktikus online kurzusa, mely angol anyanyelvű felnőtteknek készült, jól hasznosítható a nyelvtanulásban is: már alapszintű angol nyelvtudással is megérthető, ha a jobb hallgatás ill. meghallgatás és nem a halogatás a célunk.

Szólj hozzá!

Címkék: nyelvtanulás angol élmény nyelvtanfolyam meghallgatás

A bejegyzés trackback címe:

https://prime-oktatohaz.blog.hu/api/trackback/id/tr774997274

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása